Elk paardenprobleem kent een oplossing

Horse In A Box @ Triple P

Barefoot Hoefonderhoud

Ik ben er van overtuigd dat elk paard blootsvoets zou kunnen en eigenlijk ook zou moeten lopen.

Er zijn al zoveel onderzoeken gedaan naar en al zoveel problemen ontstaan door het beslaan van paarden.

Als het je echt interesseert, kijk dan eens op de site van bijvoorbeeld Denken Over Paarden (www.denkenoverpaarden.nl)

Hoefsmeden en barefoot bekappers staan niet zelden lijnrecht tegenover elkaar. Als je kiest voor barefoot bekappen, kies je dus automatisch NIET voor de hoefsmid die bekapt volgens de manier waarbij (eventueel) een ijzer geplaatst kan worden. Gelukkig zijn er al veel hoefsmeden die zich steeds meer toeleggen op en verdiepen in het natuurlijk bekappen.

Wij houden (eigenlijk per definitie) de zool aan als referentiepunt voor de hoefwand. Te lang en je krijgt brokkels, te kort en je paard loopt gevoelig(er).

Dit resulteert in lage hielen en korte tenen. Hierbij krijgt het paard de beste mogelijkheid om zijn hoef optimaal te gebruiken.

Wat ik wel belangrijk vind is jouw mening bij het bekappen. Het is geen hogere wiskunde en eigenlijk niets meer dan nagels knippen. Jij kent je paard het best. Loopt ie ruimer met een klein randje?? Of wikkelt ie makkelijker af met een mooie "Mustangroll"?? Geef aan wat je weet en wat je ziet. Ik maak geen geheim van wat ik doen. Tijdens het bekappen vertel ik wat ik waarom doen. Zo weet jij waar je op kunt letten. Als je vragen hebt voordat ik bij je kom, stel ze en vul bijvoorbeeld het contactformulier in.

Mijn specialiteit bestaat uit moeilijk en/of niet te bekappen paarden.

Dit nederlands trekpaard was bijvoorbeeld twee jaar niet bekapt. Simpelweg omdat verschillende hoefsmeden niet wilden komen. "Te zwaar, duurt te lang, etc, etc". En inderdaad was het niet gedaan in 10 tot 15 minuten. Het paard kon gewoon geen voetjes geven, omdat het 'm nooit geleerd was!!!! Nadat we daar mee aan de slag zijn gegaan, was dit het resultaat; Een UIT DE HAND te bekappen zwaar trekpaard.

Dit is Flynn. Een Shire. Werd verdoofd of in deze bekap- box bekapt. De eigenaren zagen dat het eigenlijk alleen maar van kwaad tot erger werd.

Dit is diezelfde Shire Flynn. Ground-tied en uit de hand te bekappen.

Trots werd ik pas toen ik de blog van de eigenaresse zag over haar paard en mij.

Hier doe ik het dus voor!!

Lees hier haar "ode" aan mij.

Dit is zo'n voorbeeldje van een zij-aanzicht van een hoef met hoge hielen

"Before"

en diezelfde hoef van onder gezien. Let ook op het steunsel dat gewoon in de straal steekt.

"Before"

En diezelfde hoef van de voorkant gezien na een aantal bekappingen.

"After"

En natuurlijk ook de onderkant

"After"

Nogmaals; Dit is niet in één bekapping gedaan.

Nog zo'n, helaas niet zelden voorkomend, probleempje.

Dit is een hoef die regelmatig werd onderhouden door een hoefsmid. Helaas werden de steunsels nooit bijgewerkt. Resultaat; doorlopend steunsel dat een tweede zool vormt en bij je paard echt problemen en pijn oplevert.

Dan wordt dus eerst de echte zool opgezocht, die gaat dan als referentiepunt dienen voor de hoogte van de hoefwand.

Dit zijn de enige paarden die na een trim wel eens gevoelig kunnen lopen. Stel je maar eens voor dat jij je schoenen uittrekt en over een grindpad gaat lopen. Vaak is echter de opluchting zo groot dat het paard alleen maar vrijer gaat lopen en de (tijdelijke) gevoeligheid op de koop toe neemt.

Verder ben ik van mening dat een bekapping niet hoeft te leiden tot gevoelig lopende paarden.

Nog zo'n zware dame. Dit is een Percheron-merrie. Ook hier wilden lokale hoefsmeden en bekappers niet langskomen. En als ze al langskwamen haakten ze na een paar minuten af of ze waren zo aan het schelden en tieren dat de eigenaresse een einde maakte aan de bekapsessie.

Dit duurde de eerste keer bij mij 2 uurtjes en toen stond mevrouw weer netjes op haar hoefjes (OK, hoeVEN). Uiteindelijk stond ze bijna te slapen!!!

Hierna heb ik deze oersterke juffrouw ook nog even bitloos en zonder zadel gereden. De eigenaresse wilde dit graag en had haar alleen nog maar met een zwaar dubbelgebroken bit met hele lange shanks en een kinketting gereden. Anders was ze volgens de vorige eigenaresse niet te houden en te sturen.

Ik heb geen problemen gehad op een touwhalster. Goed te stoppen en te sturen. En super relaxed.

Ben je een (beginnend) "zelf bekapper" en heb je advies nodig of wil je weten of je alles nog wel goed doet? Heb je een specifiek probleem met de hoeven van je paard of wil je gewoon een second opinion?

Dan kan ik bij je langs komen voor een check-up en advies/controle. We lopen samen alles na en kijken waar je wat (indien nodig) kunt verbeteren en waar je op moet letten in de toekomst.

Prijzen bekappen en advies.

De genoemde prijs is op basis van een onderhoudstrim. Bij groot en achterstallig onderhoud gelden dus andere prijzen.

Indicatie voor een onderhoudstrim is een interval van 6 tot maximaal 8 weken.

Groot/zwaar paard (bijv. Belg/"kasteel").

€ 50,-

Paard.

€ 35,-

Pony/shetlander/mini.

€ 30,-

Advies/controle en tips voor de "zelf-bekapper" met één paard/pony op locatie.

Vanaf € 25,-

Bekappen van moeilijk of niet te bekappen paard in overleg en afhankelijk van tijd en probleem. Ga hier uit van € 50,- p/uur.

Binnen een straal van 15 kilometer rondom Nieuw Scheemda betaal je geen reiskosten. Daarbuiten betaal je voor elke gereden kilometer € 0,25 extra.

Klik voor info of een afspraak