Elk paardenprobleem kent een oplossing

Horse In A Box @ Triple P

Schriktraining

Iedereen wil natuurlijk graag een "bombproof" en dapper paard.

Geen schrikreacties op een buitenritje. Geen spooky steiger- en bokakties om een opwaaiend blaadje. Niet "op de kletter" gaan als er weer een kabouter achter een boom staat.

Voorop gesteld zijn paarden als prooidier niet de grootste helden. Ze nemen liever eerst een spurt om dan (een paar) honderd meter verder eens te kijken wat er nu precies aan de hand was. Dat is dan ook de reden dat ze er nog steeds zijn. Als ze anders hadden gereageerd was het misschien anders afgelopen en waren ze inmiddels al lang uitgestorven.

Met een schriktraining, of obstacle-course zoals ik liever zeg, leer je je paard in een aantal situaties, niet direct in de "flight-modus" te gaan. Een groot bijkomend voordeel hierbij is dat JIJ bij je paard bent als ie deze obstakels overwint. Hierdoor wordt de relatie met je paard beter en wordt jij een steeds betere leider voor je paard.

Er zijn globaal gezien twee verschillende soorten van deze training:

"Flooding" en "Gradual Acceptance".

Bij de flooding techniek wordt het paard ondergedompeld in de schrik-stimulus.

Een voorbeeld:

Je paard schrikt altijd van een tractor. Bij de flooding techniek zet je dan bijvoorbeeld een cirkel van tractoren om je paard heen en laat ze in een cirkel om je paard heen rijden. De tractoren stoppen pas als je paard "rustig" wordt.

Om een vergelijking te maken met een menselijke angst;

Je bent bang voor spinnen en om hier van af te komen stoppen ze je in een kamer met heel veel spinnen. De deur gaat pas weer open als je niet meer bang bent voor de spinnen.

Bij de "Gradual Acceptance" techniek begin je met een "klein stukje" stimulus.

Om het bij dat voorbeeld van tractoren te houden:

Je plaats één stilstaande tractor op een open terrein en laat je paard wennen aan die tractor. Ver af en dichterbij. Dan start je de motor maar laat de tractor nog steeds stil staan. Ook hier laat je het paard weer aan wennen. Dit voer je geleidelijk op tot je komt bij die grote groep tractoren die om je paard heen rijden.

Ook hier een "menselijke" vergelijking;

Weer angst voor spinnen, maar nu leg je eerst iets uit over spinnen. Je laat een pootje van een dode spin zien. Je voert dit langzaam op naar één levende spin op afstand. Dan iets dichterbij en nog dichterbij. Totdat je zelfs die spin op de hand kunt zetten.

In beide gevallen, dus zowel bij "Flooding" als bij " Gradual Acceptance" zul je uiteindelijk de schrikreactie minder zien worden of zelfs volledig zien verdwijnen. Alleen de manier waarop is verschillend en zal dan ook een verschillende uitkomst geven.

Bij flooding krijg je een soort "katatonische overgave". Je verstijft en hoopt dat er niets gebeurt. (avoidance)

Of je draait helemaal door en gaat door het lint, met alle gevolgen van dien. (flight or fight)

Bij de geleidelijke acceptatie, kweek je "begrip" en wordt je paard steeds dapperder en schiet niet in die "fight or flight" modus (Acceptance).

En jij bent er bij als goede leider.

Ook voor Schriktraining Clinics kun je bij mij terecht. Dit kan in een privé-setting, maar ook in een Clinic-vorm. 

De kosten voor Schriktraining 1 on 1 (privé dus) zijn € 40,- per uur (excl. reiskosten á € 0,25 per gereden kilometer).

Een ééndaagse Clinic kost € 75,- p/p (tenminste 6 deelnemers, 1 dag van 10.00 uur tot 16.00 uur). Alle ééndaagse Clinics zijn ook in een combinatie te volgen. Dus bijvoorbeeld True Horsemanship met Schriktraining in één Clinic van een dag. De kosten blijven dan

€ 75,- p/p.

Klik voor info of een afspraak