Elk paardenprobleem kent een oplossing

Horse In A Box @ Triple P

Van Bit Naar Bitloos

Persoonlijk vind ik dit één van de mooiste uitspraken over een bit:

" A Horse On A Spade-bit, Is Not Unlike A Ballerina With A Book On Her Head. The Book Isn't Painful, It Merely Reminds Her To Maintain The Posture Required For The Dance".

Dit is zo'n Spade-bit. En ondanks dat dit een Signal-bit is en dus niet gemaakt is om te rukken en te trekken maar om mee te communiceren, zou de hiervoor genoemde uitspraak van één van de grootste Horsemen ooit, vast veranderd zijn in:

" A Horse In A Bitless-Bridle, Is Not Unlike A Ballerina With A Book On Her Head. The Book Isn't Painful, It Merely Reminds Her To Maintain The Posture Required For The Dance".

Waarom?? Omdat er de laatste jaren zóveel onderzoek gedaan is naar de inwerking van een bit op de paardenmond. De resultaten van die onderzoeken zijn schrikbarend:

* Onherstelbare schade aan de mond/tanden/kaken van het paard. Zelfs bij ruiters die hun paard

"op de pinken rijden".

* Rijtechnische problemen als het vastpakken van het bit, tong over het bit etc.

* De bekende blauwe tongen van toppaarden onder topruiters.

* Schuimende paardenmonden. Ondanks dat dit als "goed" wordt gezien is het niets meer of minder dan een reactie van het paard op "iets" in de mond waardoor speeksel aangemaakt wordt dat vervolgens moeilijk doorgeslikt kan worden.

Dus ondanks die geweldig mooie uitspraak ben ik overtuigd van de voordelen van een bitloos gereden paard. Er is ook nog geen paard geweest dat ik niet heb kunnen rijden met alleen een touwhalster.

Het probleem van de overstap naar bitloos rijden ligt vaak in de gedachte "geen controle meer te hebben". Dit terwijl juist vaak het LOSLATEN het zo graag geziene effect laat zien; Een licht te sturen paard aan "waslijntjes". Een goed te stoppen paard ZONDER aan de teugels te trekken en rukken. Je teugels gebruiken als communicatie-middel i.p.v. controle middel wordt hier het doel.

De hengst hier loopt ook "aan de teugel" en mooi verzameld ZONDER bit. Hij is altijd gereden met touwhalster, side-pull of bosal. Hij staat in een natuurlijke kudde en loopt mee in trails met (hengstige) merrie's.

En dat alles ZONDER bit.

Hierboven zie je hoe een eerste keer bitloos kan gaan. De amazone zag er wel een beetje tegen op. Zoals je kunt zien had het paard er minder problemen mee. Dit is gefilmd ongeveer 5 minuten nadat ze er op is gestapt. Allemaal net zo makkelijk.

De problemen zitten vaak alleen in het hoofd van mensen. De kracht lag ook deze keer weer in het LOSLATEN.

Dank je wel Janita.

Wil jij die overstap maken en weet je niet helemaal hoe en wat wanneer en waar, ik kan je helpen. 

Ook voor de overstap van Bit naar Bitloos kun je bij mij terecht. Dit kan in een privé-setting, maar ook in een Clinic-vorm.

De kosten voor "van Bit naar Bitloos" 1 on 1 (privé dus) zijn € 40,- per uur (excl. reiskosten á € 0,25 per gereden kilometer).

Een ééndaagse Clinic kost € 75,- p/p (tenminste 6 deelnemers, 1 dag van 10.00 uur tot 16.00 uur). Alle ééndaagse Clinics zijn ook in een combinatie te volgen. Dus bijvoorbeeld True Horsemanship met "van Bit naar Bitloos" in één Clinic van een dag.

Klik voor info of afspraak