Elk paardenprobleem kent een oplossing

Horse In A Box @ Triple P

Wormbestrijding

Ook wormbestrijding kan een probleem oplossen bij paarden.

Wormresistentie wordt in de hand gewerkt door lukraak en niet gericht te ontwormen.

Om een goed beeld te krijgen van het wormen niveau bij je paard, kun je een mestmonster onderzoeken op wormeitjes. Dit geeft een goed beeld van een eventueel teveel aan wormen in je paard. 

Ik kan een mestmonster van je paard onderzoeken. Ik doe dit via de FEC-methode. FEC staat voor Faecal Egg Count. Hierbij tel je het aantal eitjes per wormsoort in een speciaal geprepareerde McMaster slide met behulp van een microscoop. ​

Ieder paard heeft wormen, maar is de uitkomst van de telling binnen het toelaatbare, dan hoef je niet te ontwormen. Komt de uitslag boven een bepaalde grens uit, dan is het beter om je paard te ontwormen. Het te gebruiken middel is ook nog van een aantal andere factoren afhankelijk zoals andere paarden, weidegang etc.

Met de uitslag, die je van mij via de mail digitaal krijgt, kun je bij je DA een wormenspuit kopen. Deze drempel (wormonderzoek en dan pas mogelijkheid tot kopen wormenspuit) is sinds 2013 wettelijk ingebouwd om verdere uitbreiding van wormresistentie tegen te gaan.

Ik kan deze wormentest voor je doen voor € 10,-. Maar dan alleen in combinatie met een ander "bezoek". Het opsturen van je mestmonster is (nog) niet mogelijk.